mandag 8. juni 2015

KONKLUSJON

Etter våre observasjoern mener vi at fuglene kom litt tidlig i år. Det kan være på grunn av klimaendringer, som påvirker været.
Derfor mener vi at fuglene kan komme til forskjellige tider hvert år, ettersom været er kaldere eller varmere.  Vi har kommet ganske langt på våren, og det var fuglene som viste oss det. Fugler kan derfor vise hvor langt på våren vi har kommet, for å se når de vanligvis kommer også finner du forskjellen.







Hypotesen vår var både riktig og feil. Vi hadde rett om at man kan se på fuglene hvor langt på våren vi har kommet, men fuglene kommer ikke nødvendighvis på samme tid på våren. Det kan jo hende fuglene har en spesiell "sans" som forteller når det er rett tid å dra hjem? Det var vanskelig å se på hvilke fugler som kom først, siden vi undersøkte litt seint, men vi har skrevet om noen typiske fugler i Norge som kommer på forskjellige tider på våren.

KJØTTMEISEN

Kjøttmeisen er en liten fugl på ca. 15cm høy og veier mellom 14-20 gram. Man kjennertegner den på sin grønne rygg, blå vinger med hvit strek på tvers, og dens svarte hode med hvite skinn. Du kan se forskjellen på kjønnene ved at hannen har en tjukkere svart stripe langs magen. De befinner seg rundt hele Norge, men liker seg best i lavlandet med tett skog. De foretrekker å spise frø, talg og maisboller. De fleste legge eggen sine i starten i april og ut til mai. Noen har to kull i en sesong med  vanligvis 6-11 egg.
Her er noen bilder:


































































































































mandag 1. juni 2015

GRÅTROST

Gråtrosten er den største og vanligste fuglen i trostfamilien. Du kan kjenne igjen trosten med sin askegrå hode, nakke og overgump, brune vinger, og rustgule bryst med svarte flekker. Man finner de over hele Norge, men de har begynt å bli vanligere i byer. Gråtrosten er i Norge hele året.


Fødet dens består for det meste av meitemark og innsekter om sommeren, og frukt og bær om vinteren. De kan være en bærtyv som plage for mange.


 Når de forventer egg bygger de leir i enten trær, busker eller bygg med kolonier av andre gråtroster i nærheten. De legger mellom 5-6 grønn-gule egg, og gråtrosten kan vanligvis få 2 kull i året.





kilder:
https://snl.no/gr%C3%A5trost
http://www.borgeinorge.no/sak/000025.asp

GRØNNFINKEN




Grønnfinken har vi bare sett i sørkedalen på en stall. De var ute etter litt mat fra hestene;) Denne type fuglen liker seg ikke alene, men best i flokker. En del grønnfinker trekker sørover for vinteren, men det er også mange som blir i Norge. De som drar sørover kommer tilbake rundt april.




Man kjenner den igjen av å se på den grønn/gulaktige fjærdrakten. Den er bare rundt 15 cm, men den har en kraftig kropsform.